Tilintarkastus
Tilintarkastajan valitsevat yhtiöissä omistajat yhtiökokouksessa ja yhdistyksissä vuosikokous.
Pakollista tilintarkastajan valinta on, kun Tilintarkastuslaissa tälle asetetut edellytykset täyttyvät. (ks. alla) Vapaaehtoisesti tilintarkastajan saa valita aina.
Pienissä asunto-osakeyhtiöissä ja yhdistyksissä on mahdollista valita myös toiminnantarkastaja, joko tilintarkastajan sijaan tai tämän lisäksi.
Tilintarkastajan tehtävänä on valvoa omistajan etua. Tehtäviin kuuluu myös laillisuusvalvonta. Tilintarkastaja raportoi yhteisön omistajille ja johdolle ja joissakin erityistoimeksiannoissa toimeksiantajalle. Raporteista ainoa julkinen asiakirja on Tilintarkastuskertomus.
Tilintarkastajan valinta eri yhteisöissä
Osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta
Tilintarkastuslain mukaan tilintarkastaja tulee valita, jos sekä päättyneellä tilikaudella että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt vähintään kaksi seuraavista edellytyksistä: Liikevaihto suurempi kuin 200.000, taseen loppusumma yli 100.000, henkilöstön lukumäärä yli 3.
Asunto-osakeyhtiö
Asunto-osakeyhtiössä on oltava yhtiökokouksen valitsema tilintarkastaja, jos yhtiössä on vähintään 30 huoneistoa.
Pienempään asunto-osakeyhtiöön voidaan valita toiminnantarkastaja.
Yhdistys
Yhdistyksen tilintarkastaja valitaan Tilintarkastuslain mukaan. Mikäli tilintarkastuslain mukaiset raja-arvot eivät täyty, voidaan valita tilintarkastajan sijaan toiminnantarkastaja.